boerekool recept van Bea

Een echt wintergroente-recept

Boerekool met kikkererwten (4 pers.)( vegan)

 

Ingrediënten

600 g boerekool

1 ui

curcumapoeder

garam massala

zout

peper

kikkererwten 1 blik

sesamolie 2 eetlepels

haverroom 1 doosje

 

Hoe maak je het klaar

Kies een ruime stoofpan of een wok.

Snipper de ui en fruit in sesamolie samen met de kruiden (vertrouw op je eigen kunde voor de hoeveelheid). Zachtjes zodat alles goed kan versmelten.

Was de boerekool, snijd de nerven uit de bladen. Snijd deze fijn en laat meestoven gedurende 8 à 10 min.

Voeg eventueel water toe als het geheel te droog is.

snijd de bladeren zeer fijn en laat deze nog enkele minuten meestoven.

Giet het water van de kikkererwten weg en voeg ze bij de groenten. Laat even mee opwarmen.

Werk af met peper en zout,

haverroom dient als saus.

 

Tip

Je kan de boerekool vervangen door paksoi of warmoes. Dan duurt alles wel minder lang.

 

Lekker met alles van zetmeelbronnen (volkoren rijst, pasta, aardappelen..)

Boerenkool is één van de meest gezonde groenten van onze planeet. Dit gewas biedt een rijke verscheidenheid aan nutriënten die bovendien allemaal in grote hoeveelheden in deze groente voorkomen. Boerenkool wordt regelmatig getest op antikankerwerking; er zijn nu 5 kankersoorten bekend waarvan het bekend is dat boerenkool er tegen helpt. Boerenkool is een razend populaire groente in de VS, wat vooral komt door zijn nieuwe status als superfood, welke is gebaseerd op de enorme hoge voedingswaarde die de wetenschap de laatste tijd bij boerenkool heeft geconstateerd en de uiteenlopende mogelijkheden die boerenkool heeft voor topkoks om hun culinaire hoogstandjes mee te tonen. In de VS wordt boerenkool kale of borencole genoemd. Dat laatste woord komt uiteraard van het Nederlandse boerenkool.